Anledningen till att du ska undvika att sporta när du är sjuk


Ja, vi har alla hört det förut: ingen träning vid sjukdom eller skada. Men stämmer det verkligen? Enligt läkare kan det vara rent livsfarligt att träna om du har någon form av infektion i kroppen. Det beror förstås på vem du är, vilken åkomma du fått och en rad andra faktorer, men principen är att du ska hålla dig borta från fysiska ansträngningar när du inte är helt frisk. Oavsett om du har åkt på
en rejäl influensa eller bara börjar få känningar om en förkylning och endast känner dig lite krasslig är det alltså viktigt att du tar det lugn och vilar så att kroppen kan återhämta sig.

Woman have a headache, lying covered with blanket on sofa.

Riktlinjer för träning när du är förkyld

Det finns ett antal tumregler för hur man ska tänka vid sjukdom. Bland annat påstår läkare att när du har feber, influensa, halsont eller liknande tillstånd som är ansträngande för kroppen så ska du absolut inte träna. Om du känner dig förkyld så använd huvudet: är det värt det? Om du tränar när du känner dig måttligt eller lite förkyld kan du faktiskt bli liggandes i sängen nästa dag till följd av förvärrad sjukdom, och det är knappast det du vill. Därför kan det vara bra att ta det lugnt istället och vänta ut sjukdomen.

Ha tålamod
Om du nu verkligen måste träna är rådet att göra det så lugnt som möjligt, att dricka mycket vatten och ta pauser under träningen och
inte gå in för hårt, då detta kan skada immunförsvaret. Det gäller alltså att lyssna och lita på det som kroppen säger. Är det stopp så är det stopp, och då hjälper det inte att pressa den. Är man då otålig och ändå vill träna ska man fråga sig både en och två gånger om det verkligen är värt att träna på så pass låg frekvens endast för psykets skull, men trots detta är allt för många människor slarviga med detta. När du äntligen blivit frisk, då är det alltid bra att vänta en extra dag innan du tränar. Har du blivit ordentligt sjuk och haft magsjuka eller liknande och gått ner i vikt, förlorat vätska eller har lätt för att bli yr när du går fort eller går i trappor – då ska du vänta i upp till en vecka efter tillfrisknandet. Börja med att ta en promenad istället så att kroppen får vänja sig i sin egen takt vid att aktivera sig igen.