Spelarroller i fotboll

Fotbollsspelare kan delas in i följande spelarroller: målvakt, försvarsspelare, mittfältare och anfallare. Deras roller beror väldigt mycket på deras position på planen. Försvarsspelare har av tradition varit mer fysiskt kapabla än tekniskt. Snabbhet, styrka och en förmåga att läsa spelet är viktigt. Ofta är det en fördel att vara lång, för att kunna rensa undan höjdbollar som kommer in i straffområdet. Sverige har av tradition fått fram bra försvarsspelare. Glenn Hysén, Patrick Andersson och Joakim Björklund var alla försvarsspelare i världsklass. Positionen kallas också för back, och kategorin delas in i mittbackar och ytterbackar.

Målvakt utsatt position

Målvakten är den enda spelare som får ta med händerna i fotboll. Det den spelarroll som skiljer sig mest ifrån de övriga. Rollen är ofta lite utsatt, i och med att man lätt blir syndabock vid insläppta mål. Man kan dock också bli hjälte, speciellt om laget man spelar i är tekniskt underlägset, och motståndarna dominerar. Vid årets fotbollsgala blev Hedwig Lindahl utsedd till årets målvakt. Hon fick priset för sina insatser i OS. Sveriges damlandslag lyckades där besegra två egentligen övermäktiga motståndare, USA och Brasilien. Lindahls hjälteinsatser mellan stolparna var en stor anledning till att man lyckades med detta.

Mittfältet en strategisk plats

Mittfältare bör vara kunniga i både försvarsspel och anfallsspel. På den här positionen är det viktigt att vara strategiskt skicklig, och taktiskt kunnig. Många av de mer taktiska detaljerna i spelet blir mer tydliga på den här delen av planen. Det är också viktigt med fysisk uthållighet, då man behöver delta i både anfall och försvar och täcka stora ytor på planen. Anfallsspelare behöver ha en viss “killer instinct” i straffområdet. De är ofta antingen snabba eller starka och använder detta i sin kamp med försvararna. Det är också bra att ha en viss förmåga till att läsa situationer och veta vart bollen troligtvis kommer att dyka upp.

magazinum